top of page

Rawatan Gusi

Apa itu penyakit gusi?

Punca utama kehilangan gigi di kalangan orang dewasa,penyakit gusi (atau penyakit periodontal) adalah jangkitan pada tisu yang mengelilingi dan menyokong gigi.

 

Apa yang menyebabkan penyakit gusi?

Penyakit gusi terhasil daripada kebersihan oral yang tidak bersih. Apabila anda tidak memberus dan menggunakan flos setiap hari, atau tidak menjaga kebersihan gigi dengan membuat lawatan rutin untuk pembersihan yang menyeluruh, plak membina lapisan melekit  dan bakteria pada gigi anda perlahan-lahan akan menyerang gigi dan gusi anda.

 

Apakah tanda-tanda penyakit gusi?

Tanda-tanda penyakit gusi termasuk gusi yang merah, bengkak dan sakit, dan yang senang berdarah. Bau mulut berterusan dan rasa tidak selesa dalam mulut anda adalah satu lagi tanda penyakit gusi. Satu gejala yang lebih teruk daripada penyakit gusi adalah gusi yang telah ditarik dari gigi yang menyebabkan gigi kekal menjadi longgar, menyebabkan pergerakan apabila menggigit.

Kikis & Gilap

Berapa kerapkah kita perlu membuat pemeriksaan pergigian?

Untuk mengekalkan kesihatan gigi yang baik, ia adalah penting untuk melawat doktor gigi anda setiap 6 bulan. Pemeriksaan biasa membantu menjaga gusi dan gigi anda dengan sihat. Ia juga membolehkan pengesanan awal masalah seperti penyakit gusi, kerosakan gigi dan kanser mulut.

 

Mengapakah anda perlu melakukan kikis & menggilap?

Untuk menghilangkan noda yang disebabkan oleh makanan (kopi / teh) atau tembakau.

Untuk mengeluarkan tartar atau kalkulus - ini membantu mencegah penyakit gusi yang menjadi punca utama kemelesetan gusi, gigi longgar dan seterusnya, kehilangan gigi.

Untuk membolehkan saringan untuk penyakit mulut seperti pereputan dan mana-mana karies.

Untuk mengetahui tentang cara terbaik untuk menjaga gigi dan gusi anda  supaya bersih dan sihat.

bottom of page