top of page

Rawatan Kanal Akar

Rawatan Kanal Akar (dikenali sebagai "Rawatan Endondontik") melibatkan rawatan penyakit atau kerosakan kepada pulpa gigi atau saraf di dalam gigi. Saraf ini terletak di tengah-tengah gigi dalam terusan sempit kecil ruang kanal yang bermula dari korona ke hujung akar. Kawasan di dalamnya adalah pusat setiap gigi yang mengandungi saraf dan saluran darah yang membantu memelihara gigi . Jika saraf rosak atau berpenyakit maka ia boleh mati dan ini sering membawa kepada sensitiviti, sakit gigi atau gigi bernanah. Ia juga boleh menyebabkan gigi menyahwarna.

 

Rawatan kanal akar menyelamatkan gigi yang sebaliknya perlu dicabut. Ia melibatkan pembuangan tisu saraf yang rosak atau mati dan nanah dalam kanal akar gigi yang telah dijangkiti. Tisu yang dijangkiti atau mati dibersihkan dan ruang terusan sisa juga dibersihkan dan dibasmi kuman, kanal akar yang telah dibersihkan dan ditutup dengan tampalan. Gigi boleh dipulihkan dan boleh kekal dalam fungsi selama bertahun-tahun dengan syarat terdapat struktur gigi yang mencukupi untuk menyokong tampalan baru atau korona.

Jika anda memerlukan rawatan endodontik semula, ia bermakna bahawa rawatan kanal akar sebelumnya gagal atau anda mengalami gejala berterusan.

bottom of page