top of page

Venir

Apakah venir gigi?

Venir pergigian adalah lapisan nipis yang menutupi bahagian hadapan gigi yang luntur, sumbing atau retak. Venir diperbuat daripada bahan gigi berwarna, seperti porselin, memberikan penampilan baru pada gigi yang tidak sempurna.

 

Berapakah jenis venir?

  • Komposit: Venir ini hanya dilakukan hanya dalam satu lawatan. Ia boleh menjadi temu janji yang agak lama bergantung kepada banyak yang anda lakukan. Komposit venir resin atau ikatan gigi adalah murah, cepat dan cara yang  kurang merosakkan untuk memulihkan dan membetulkan lebih masalah-masalah kosmetik lebih kecil.

  • Porselin: Jenis venir ini mengambil masa  2-3 lawatan. Mereka mempunyai penampilan yang unggul dan paling sesuai bagi kes-kes yang lebih teruk seperti perubahan warna, serpihan, patah, bengkok, berjarak dan gigi yang tidak rata. Venir porselin menahan noda dari kopi, teh atau merokok jauh lebih baik daripada venir komposit. Ia tahan lebih lama dan kekal cantik untuk jangka masa yang lama.

Pemutihan Gigi

Adakah pemutihan gigi selamat?

Terdapat banyak produk pemutihan gigi yang ditawarkan, dan penambahbaikan besar telah dibuat dalam bidang pemutihan gigi sepanjang dekad yang lalu.Kesimpulannya, seiring dengan peredaran masa pemutihan gigi adalah selamat untuk digunakan.

 

 

Jika gigi saya putih, adakah itu bermakna ia sihat?

Ini adalah sebuah mitos. Gigi boleh kelihatan cantik dan putih tetapi boleh mengandungi kavitis atau masalah lain yang memerlukan rawatan. Jika diabaikan, masalah-masalah yang tersembunyi ini boleh membawa kepada masalah yang lebih serius, menyakitkan dan tidak menarik. Kami mengesyorkan anda melakukan pemeriksaan gigi antara 6-12 bulan.

Perhiasan Pergigian

Adakah membuat perhiasan gigi menyakitkan?

Tidak sama sekali. Prosedur ini adalah sama dengan meletakkan pendakapan ortodontik (braces) pada gigi. Tiada penggerudian terlibat dan prosedur yang benar-benar tidak menyakitkan.

 

Berapa lamakah masa yang diambil untuk meletakkan perhiasan gigi?

Masa yang diambil tidak lebih daripada 10 hingga 15 minit.

 

Adakah saya akan merasa kristal pada gigi saya?

Pada peringkat awal anda akan merasa sesuatu berbeza pada gigi anda, tetapi beberapa hari selepas itu anda akan merasai sesuatu yang baru dan kelama-lamaan anda akan merasa lebih selesa.

 

Adakah perhiasan gigi sesuai bagi lelaki atau perempuan?

Kedua-duanya sesuai. Terdapat banyak reka bentuk yang mempunyai daya tarikan berbeza kepada semua orang.

 

Berapa lama perhiasan gigi akan kekal pada gigi saya?

Perhiasan gigi digunakan mengikut arahan kami iaitu pada gigi semula jadi akan berlangsung dari 1- 6 minggu jika anda memilih untuk penempatan sementara. Jika anda lebih suka untuk mempunyai penempatan separa kekal, permata gigi anda akan berada di situ sehingga anda membuat keputusan untuk mengeluarkan perhiasan gigi tersebut oleh pakar pergigian anda.

bottom of page