top of page

Ortodontik (Pendakap Gigi)

Apakah jenis-jenis pendakap yang boleh didapati?

Terdapat pelbagai jenis pendakap, dari pendakap logam standard ke pendakap seramik jelas untuk pendakap tidak kelihatan oleh Invisalign. Kami juga menawarkan pelbagai pilihan rawatan lengkap, daripada rawatan standard untuk kanak-kanak, rawatan dua fasa atau rawatan separa, kami menawarkan semua  yang kanak-kanak atau orang dewasa yang diperlukan dalam ortodontik.

 

Berapa lamakah seseorang itu memakai pendakap gigi?

Rancangan rawatan berbeza-beza dari enam hingga kira-kira tiga puluh bulan. Kes-kes yang lebih mudah boleh selesai dengan lebih cepat. Purata masa keseluruhan rawatan ortodontik adalah kira-kira 24 bulan.

 

Adakah pendakap gigi menyakitkan?

Apabila pesakit pertama menerima pendakap gigi, mereka mungkin mengalami kesakitan selama beberapa jam selepas lawatan mereka. Ini boleh bertahan beberapa hari untuk beberapa pesakit, kerana badan mereka menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku di dalam mulut mereka.

Aligners Jelas

Adalah rawatan ortodontik aligner jelas sesuai untuk orang dewasa?

Ya, rawatan Clear Aligner sebenarnya direka hanya untuk orang dewasa. Rawatan ini menghasilkan keputusan yang unggul dalam kebanyakan kes orang dewasa.

 

Berapa lamakah rawatan aligner jelas mengambil masa?

Seperti pendakap logam, aligners jelas mungkin mengambil masa lebih atau kurang untuk merasai kesan yang diingini bergantung kepada kedudukan gigi anda. Rawatan dengan aligner jelas berlanjutan selama 6-24 bulan.

Pendakap Gigi Seramik

Apakah pendakap seramik?

Pendakap seramik adalah sama dengan warna pada gigi untuk memberikan pilihan yang lebih estetik daripada pendakap logam.

Penahan Tetap Gigi

Mengapa penahan tetap?

Selepas rawatan ortodontik anda selesai, dan pendakap gigi anda dikeluarkan, anda memerlukan penahan tetap untuk memegang gigi di kedudukan baru mereka.

 

Untuk berapa lamakah perlu saya memakai penahan tetap?

Ia mengambil masa untuk tulang dan tisu-tisu di sekeliling gigi anda untuk teratur dan oleh itu ia adalah perlu untuk menggunakan penahan tetap sehingga gigitan anda stabil. Dalam bulan pertama selepas pendakap dikeluarkan, risiko sakit yang berulang adalah sangat tinggi.

 

Adakah saya perlu memakai penahan tetap pada setiap masa?

Doktor akan menetapkan pelan untuk pengekalan gigi yang terbaik untuk anda. Beberapa penahan tetap digunakan sepenuh masa untuk 6 bulan pertama selepas itu, penahan tetap dipakai hanya pada waktu malam, untuk beberapa tahun. Penahan tetap lain dipakai sepenuh masa selama lebih kurang seminggu, dan hanya pada waktu malam selepas itu. Penahan tetap biasanya dipakai selama 2 tahun.

 

Apakah yang dimaksudkan dengan penahan tetap?

Penahan tetap terdiri daripada wayar nipis yang betul disesuaikan dan terikat pada permukaan bahagian dalam depan 4 atau 6 gigi. Kerana ini adalah tetap, maka  tiada peluang untuk mengalami masalah kehilangan atau lupa untuk memakainya.

Pendakap Gigi Logam

Adakah pendakap seramik berkesan sebagai pendakap logam biasa?

Ya, pendakap seramik adalah berkesan seperti pendakap- pendakap lain seperti pendakap logam. Bagaimanapun, kerana mereka diperbuat daripada porselin, mereka cenderung untuk lebih mudah patah.

 

Aapakah perbezaan pendakap seramik dan pendakap logam?

Pendakap logam boleh menambah gaya anda sendiri kerana untuk pendakap logam tradisional anda  boleh memilih getah pelbagai warna manakala pendakap seramik hanya  menggunakan warna yang jelas sahaja.

bottom of page