top of page

Pembedahan Oral Kecil

Apakah tanda-tanda gigi bongsu yang terimpak?

Gejala gigi bongsu terimpak biasanya termasuk kesakitan dan gusi yang bengkak dan bahagian bawah muka. Jika dibiarkan tanpa dirawat jangkitan mungkin berlaku, juga hanya meningkatkan rasa sakit. Jarang membuat lawatan ke doktor gigi boleh menyebabkan gigi bongsu terimpak dan masalah lain seperti jangkitan.

 

Adakah semua orang perlu mencabut gigi bongsu mereka ?

Tidak semua orang yang mempunyai gigi bongsu perlu mencabut gigi bongsu mereka. Malah, sesetengah orang tidak pernah mengalami ketumbuhan gigi bongsu. Doktor gigi anda akan memutuskan apa yang perlu dibuat dengan gigi anda dengan tepat berdasarkan pemeriksaan gigi berkala dan X-ray gigi anda.

 

Berapa lamakah masa pemulihan diambil selepas gigi bongsu dicabut?

Masa pemulihan selepas cabutan gigi bongsu berbeza dari pesakit kepada pesakit. Secara umumnya, ia mengambil mana-mana sahaja dari beberapa hari hingga seminggu untuk kesakitan awal dan bengkak surut. Dari situ, gusi perlu sembuh sepenuhnya pada kira-kira satu bulan.Ini termasuk memberi penerangan untuk menangani bengkak dan ubat-ubatan untuk mengurangkan rasa sakit dan tidak selesa.

Cabutan

Apakah yang dimaksudkan dengan mencabut gigi?  

Gigi dikeluarkan daripada soket kerana sudah tidak dapat berfungsi dan dilakukan dengan pelbagai sebab antaranya berlaku kerosakan pada gigi tersebut. Selain itu,Keputusan untuk mencabut gigi biasanya dibuat selepas didapati gigi mengalami kecederaan yang traumatik atau kesesakan dalam mulut wujud.

bottom of page