top of page

Pelindung Malam

Apakah faedah yang diperoleh daripada pelindung malam?

Pelindung malam bertindak sebagai penghalang antara bahagian atas dan

bawah gigi. Mereka juga adalah cara terbaik untuk melindungi mana-mana korona dan jambatan anda (jika ada)

 

Berapa lama ia akan bertahan?

Pelindung malam telah direka dengan akrilik tahan lama dan fleksibel. Ia direka untuk bertahan pada masa yang lama,tetapi ketahanan pelindung malam tersebut bergantung dan berbeza dengan jumlah kuasa gigitan anda.

 

Bagaimana anda membuat pelindung malam?

Kita mulakan dengan mengambil bekas kesan kedua-dua gigi atas dan bawah anda. Bekas kesan gigi anda digunakan untuk membuat pelindung malam untuk gigi atas atau bawah anda.

Fisur Sealan untuk

Kanak-kanak

Bilakah ia boleh dilakukan?

 

Geraham belakang tetap pertama biasanya dimeterai antara 6 dan 7 tahun. Jika diperlukan seluruh geraham biasanya dimeterai sebaik sahaja mereka muncul pada bila-bila masa antara 11 dan 14 tahun.

 

 

Adakah gigi perlu penjagaan khas selepas itu?

 

Tiada rawatan khusus diperlukan, tetapi gigi belakang masih perlu diberus dengan kerap dengan berus gigi yang baik dan sebaik-baiknya menggunakan ubat gigi fluorida. Ia juga penting untuk terus pergi ke doktor gigi anda untuk pemeriksaan secara berkala kerana gigi lain mungkin memerlukan perhatian.

Pengesanan Karies

Bagaimana anda boleh mencegah kerosakan gigi?

 

Berhati-hati dengan berapa kerap anda makan makanan yang manis atau minuman bergula.

Memberus dan menggunakan flos gigi anda dengan berhati-hati untuk mengurangkan jumlah bakteria (dalam plak) pada permukaan gigi.

Menggunakan ubat gigi fluorida - ini akan membuat permukaan gigi lebih tahan asid.

Kerap menghadiri pemeriksaan gigi untuk pembersihan profesional dan pengesanan awal masalah gigi atau gusi.

 

Apakah yang menyebabkan karies?

Kerosakan gigi atau gigi berlubang boleh menjadi masalah untuk sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Lapisan luar keras gigi dipanggil enamel, dan kerosakan gigi ialah kemusnahan pada enamel gigi anda. Plak adalah lapisan melekit bakteria yang sentiasa terbentuk pada gigi anda. Apabila anda makan atau minum makanan yang mengandungi gula, bakteria dalam plak menghasilkan asid yang menyerang enamel gigi.

Fisur Sealan

Apakah yang dimaksudkan dengan fisur sealan?

Fisur sealan adalah plastik yang selamat seperti bahan yang dicat ke permukaan mengunyah gigi belakang (geraham dan geraham kecil) dan bertindak seperti penghalang fizikal untuk membantu "memeterai keluar" kuman dan makanan yang menyebabkan kerosakan gigi dan memusnahkan struktur gigi.

bottom of page