top of page

Gigi Palsu

Mengapa kebanyakan tampalan gigi berwarna perak?

Tampalan gigi perak diperbuat daripada amalgam, iaitu gabungan logam yang termasuk merkuri, perak, timah, dan tembaga. Amalgam telah menjadi satu taraf penjagaan dalam bidang pergigian untuk lebih satu abad kerana ketahanan, jangka hayat yang panjang, dan kemampuannya dibandingkan dengan bahan-bahan tampalan kavitis lain . Selain itu, amalgam mudah mengeras dengan cepat.

 

Apakah resin komposit tampalan?

Resin komposit tampalan diperbuat daripada bahan seramik dan plastik. Kerana resin meniru penampilan gigi semula jadi, tampalan ini telah digunakan dalam gigi hadapan untuk setahun. Sebatian resin tidak cukup kuat untuk digunakan dalam gigi belakang, di mana pengisaran tekanan tinggi dan mengunyah memerlukan ketahanan yang lebih besar.

 

Bolehkah kita terus makan selepas tampalan?

Tidak, ia  mengambil 2 jam dan hanya selepas 2 jam baru anda boleh makan.

X-Ray

Mengapakah saya diminta untuk mengambil imbasan CBCT?

Mengimbas berguna dalam pelbagai jenis pergigian, terutamanya bagi perancangan implan gigi, menguruskan gigi yang terimpak dan rawatan kanal akar.

 

Bagaimanakah ia kelihatan adakah sama seperti  dengan imbasan yang dilakukan?

Peperiksaan CBCT menghasilkan gambar 3 dimensi "Jumlah" wajah anda. Saiz jumlah bergantung kepada mesin pengimbas dan keperluan tertentu klinikal anda. Maklumat ini boleh dilihat pada skrin komputer bersama dengan doktor gigi untuk membantu pelan rawatan.

Apakah perbezaan antara gigi palsu dan gigi palsu separa?

Gigi palsu biasanya dianggap sebagai satu set lengkap gigi. sama ada gigi palsu atas, bawah, atau gigi palsu yang lebih rendah, yang terdiri daripada semua gigi anda. Gigi palsu separa digunakan untuk menggantikan beberapa gigi pesakit yang masih mempunyai beberapa gigi sihat yang tinggal.

Pemeriksaan

Mengapa saya memerlukan pemeriksaan pergigian?

Satu pemeriksaan membolehkan doktor gigi anda melihat jika anda mempunyai sebarang masalah gigi dan membantu menjaga mulut anda dengan sihat. Jika masalah ini dibiarkan dan tidak dirawat, ini menyebabkan ia sukar dirawat pada masa akan datang, jadi adalah perlu untuk menangani masalah ini daripada awal.

 

Apa yang berlaku semasa pemeriksaan pergigian?

Pada setiap pemeriksaan, doktor gigi anda perlu:

  • Memeriksa gigi, gusi dan mulut.

  • Bertanya tentang kesihatan anda dan juga sebarang masalah berkaitan gigi, mulut dan gusi sejak lawatan terakhir anda.

  • Bertanya dan memberi anda nasihat mengenai diet, tabiat merokok, penggunaan alkohol dan juga tabiat pembersihan gigi anda.

Tampalan

bottom of page